Wintertips

Veel fietsers laten hun fiets in de schuur staan als de eerste nachtvorst of sneeuwvlokken zijn gesignaleerd, maar als je dat doet mis je veel van de voordelen die een hele winter fietsen je kan bieden. Je lichaam moet meer moeite doen om warm te blijven en verbrandt zo meer calorieën. 
Daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk om (veilig) in de sneeuw of vrieskou te fietsen. Hieronder wat tips om maximaal te genieten van je winterritten.

Werk met laagjes

Start met een warme base layer en werk van daaruit met meerdere lagen kleding die je onderweg ook aan of uit kunt trekken als het warmer wordt. 

Houd er rekening mee dat je het in het begin koud zult hebben. Je moet het niet al warm hebben als je buiten komt om op de fiets te stappen. Is dat wel het geval, dan heb je te veel aan. Het eerste kwartier mag altijd ietwat te koud aanvoelen.

Gebruik niet je nieuwste fiets
In plaats van je favoriete fiets te pakken, doe je er beter aan om die verstofte oude mountainbike klaar te maken voor de winter. De winter kan een flinke aanslag voor je fiets opleveren.
Was je fiets na elke rit
Fietsen over gestrooide wegen zorgt ervoor dat er veel zout en vies water over alle onderdelen van je fiets wordt verspreid. Dit zorgt voor versnelde roestvorming en kan serieuze schade aan je fiets veroorzaken. 

Eén van de belangrijkste tips die je over fietsonderhoud leert, is dat je nooit WD-40 moet gebruiken. Maar als je dit voor een rit op je frame spuit, zal modder en ander vuil makkelijker te verwijderen zijn. Op je ketting gebruik je liever een wat dikkere olie. Wax is ook uitstekend.
Denk aan je ledematen
Je handen en voeten worden normaal gesproken als eerste koud. Als het echt koud is, kan je latex doktershandschoentjes onder je winterhandschoenen dragen voor een extra laag isolatie. Verwarmde handschoenen doen ook wonderen. Voor de voeten zijn winterschoenen efficiënter dan overschoenen over je normale schoenen.

Doe je drank in een isolerende fles
Je hebt het misschien niet heel warm tijdens een winterrit, maar je zweet nog altijd behoorlijk. Drinken is ook dan een must. Zorg dat je van binnenuit opwarmt, door warme thee of koffie mee te nemen in een isolerende bidon.

Als je toch een gewone bidon mee wilt nemen, stop hem dan in je shirt.
Gebruik spatborden
Spatborden houden die smerige spray die van je banden komen uit de buurt van je kleding en je fiets. En vooral ook uit de buurt van je fietsmaatjes.
Rij altijd met verlichting
In de winter is het vaak donker en grijs. Zorg er daarom altijd voor dat je extra zichtbaar bent met een setje fietsverlichting. Voor een achterlicht is efficiënt.
Denk aan je huid
Je gezicht insmeren met zonnebrandcrème is niet onverstandig want ook in de winter kan de zon schijnen. Daarbij is het ook zaak om uitdroging tegen te gaan, want dat gaat heel snel tijdens de wintermaanden. Gezichtscrème of vaseline zorgt voor extra bescherming.

(bron: Bicycling)

Schuiven naar boven